Kosten

Kosten

 

Therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico in de zorg bedraagt in 2022 minimaal 385 euro en is afhankelijk van de afspraak die u met uw zorgverzekeraar hierover heeft gemaakt. 

 

Specialistische ggz

De vergoeding van een psychotherapeutische behandeling verloopt via DBC’s (Diagnose Behandel Combinatie). Na 12 maanden of bij het afsluiten van de behandeling, wordt berekend hoe lang de behandeling tot dan toe heeft geduurd. Deze tijd in minuten, in combinatie met de diagnosecode, levert een prijs op. Alle tarieven worden jaarlijks door de Nederlandse Zorg Autoriteit vastgesteld.


De praktijk heeft voor 2022 contracten met een aantal verzekeraars en bijbehorende labels, waaronder:

  • Zilveren Kruis (FBTO, Interpolis, Pro Life)
  • a.s.r. (De Amersfoortse; Ditzo)
  • DSW
  • OWM Zorg en Zekerheid

Er zijn in 2022 geen contracten met de koepels VGZ, CZ, Menzis, ONVZ, Caresq en ENO.

 

Indien er geen contract is betekent het niet dat uw behandeling niet vergoed wordt. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het soort verzekeringspolis dat u heeft afgesloten. Als u een zuivere restitutiepolis heeft, dan wordt de gehele behandeling vergoed. Een restitutiepolis is doorgaans €3 tot €10,- duurder per maand dan een naturapolis. U heeft dan echter wel een volledige vrije artsenkeuze en uw behandeling wordt volledig vergoed. Indien u een andere polis heeft (bijvoorbeeld een naturapolis, een budgetpolis of een combinatiepolis), dan krijgt u een deel van de behandeling vergoed, doorgaans tenminste 70% van de kosten. In dat geval betaalt u het overige deel van de kosten zelf (ongeveer Euro 25,=).

 

Het advies is om vooraf uw polis en/of uw zorgverzekeraar te raadplegen voor nadere informatie over de vergoedingen van de behandeling in mijn praktijk. Het is aan te raden om de informatie of toezeggingen van uw zorgverzekeraar op schrift/email te krijgen.

 

Zelf betalen

Indien u in psychotherapie wil, maar er geen diagnose gesteld kan worden die door de zorgverzekeraar vergoed wordt of indien u de behandeling buiten uw zorgverzekeraar om wil laten gaan, dan geldt een tarief van €105 per sessie (45 minuten). Deze betaalt u geheel zelf.

 

Afspraken afzeggen

Afspraken kunt u kosteloos afzeggen tot 24 uur voor de afspraak (telefonisch of via email), ongeacht op welke dag het gesprek plaatsvindt. Helaas ben ik genoodzaakt om later of niet afgezegde afspraken in rekening te brengen, aangezien deze 'no shows' niet vergoed worden voor de zorgverzekeraar. De kosten hiervoor bedragen € 100,-.